«

»

mrt 15

Gele Rijders toernooi

imageimage

Op zaterdag 14 maart j.l. werd weer het Gele Rijders Scherm-Toernooi gehouden, georganiseerd door Schermvereniging Scaramouche, in de grote schermzaal van Olympus te Arnhem.

Het Gele Rijders Scherm-Toernooi (GRST) is een laagdrempelig toernooi waar jeugdschermers kunnen schermen tegen tegenstanders van hun eigen leeftijd en niveau. Een toernooi vergelijkbaar met het JPT, met dat verschil dat aan het eind van het GRST prijzen worden uitgereikt. Beide toernooien zijn een mooie opstap naar KNAS- toernooien en voor velen de ideale kennismaking met de wedstrijdsport.

Een toernooi zoals het GRST kan alleen bestaan met inzet van vrijwilligers. In de eerste plaats natuurlijk de organisatoren Maya Coenen en Ruud Goossens.  Daarnaast is er een hoge mate van betrokkenheid van ouders en leden bij de organisatie, jurering en materiaal verzorging. Wij kunnen terugkijken op een geslaagd toernooi.

Waarom de naam “Gele Rijders” Scherm-Toernooi?                                                                                        Scaramouche is een oude Arnhemse schermvereniging en dat geldt ook voor het korps Gele Rijders,  een oud Arnhems korps welke al in 1800 uitgerust waren met o.a. zwaarden.

Info: Afdeling Rijdende Artillerie/ Gele Rijders

Het Korps Rijdende Artillerie, ook bekend als de Gele Rijders, is een korps van de Nederlandse Koninklijke Landmacht.

De Rijdende Artillerie werd op initiatief van stadhouder Willem V op 21 februari 1793 door de Staten-Generaal opgericht. Prins Willem II schonk bij zijn inhuldiging tot koning in 1842 de Rijdende Artillerie een met gele tressen afgezet huzarenuniform, waardoor de naam Gele Rijders ontstond.

Oud-Gele Rijders hielden in de naoorlogse jaren de herinnering levend middels bijeenkomsten en optredens in volledige uitdossing. Plaats van handeling was veelal Arnhem, de voormalige garnizoensplaats van de Rijdende Artillerie.

Tijdens de regering van Koning Willem II gingen de Gele Rijders aan kop in de Koninklijke stoet bij de opening van de Staten-Generaal. Tegenwoordig is de eenheid verantwoordelijk voor het afvuren van saluutschoten bij plechtigheden rond het Koninklijk Huis.  Op Prinsjesdag geeft een batterij van de Gele Rijders minuutschoten af van het moment dat de Koning het Paleis verlaat totdat hij daarin is teruggekeerd.

Begin jaren ’60 van de 20e eeuw leidde e.e.a. ertoe dat werd besloten om de traditie van de Rijdende Artillerie voort te zetten door één van de toenmalige afdelingen veldartillerie om te dopen naar een Afdeling Rijdende Artillerie. De eer viel ten beurt aan de 11e Afdeling Veldartillerie uit Schaarsbergen (gemeente Arnhem), die vanaf 16 januari 1963 verder door het leven ging als de 11e Afdeling Rijdende Artillerie. (11 Afdra)

Geef een reactie

Uw email adres zal niet worden gepubliseerd.

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>