«

»

sep 19

Brothers in arms

Uit KNAS Nieuwsbrief e-Touché no. 6, September 2020

Ed Ham interviewt: 
Tristan en Rafaël Tulen: Wapenbroeders uit Brabant

Over wie hebben we het hier? We hebben het over 2 zeer talentvolle degenschermers: Tristan en Rafaël Tulen.


Toen ik deze twee talenten voor me zag zitten moest ik onwillekeurig denken aan de song “Brothers in Arms” van de Dire Straits. Een prachtig nummer dat gaat over de strijd die moet worden geleverd. En strijd leveren doen deze broers al jaren met veel succes.

Tristan maakte op de basisschool kennis met het schermen. Hij werd lid van SV De Troubadours,  later overgegaan in SC Den Bosch. Vervolgens enthousiasmeerde hij zijn broer, zijn twee zussen én zijn vader. Tristan begon op het wapen floret maar stapte als junior op advies van Roel Verwijlen over op degen. Rafaël begon eveneens op floret en stapte op advies van bondscoach Gabor Salamon als cadet over  op degen. Ze lessen nu met veel plezier bij Arwin die ook lid is van het DBT.

Ze schermen 1 à 2 keer per week bij SV Scaramouche en komen bij wedstrijden uit voor deze Arnhemse club. Daarnaast zijn ze ook lid van Schermclub Den Bosch, waar ze meerdere keren per week trainen en sparren.  Trainen doen de broers vooral samen, ze volgen een strak trainingsschema. Buitenlandse stages zijn een belangrijk onderdeel van hun programma. Ze zijn dan ook regelmatig te vinden in schermzalen in Denemarken, Hongarije, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk om hun vaardigheden en technieken te verbeteren. Er wordt dus veel energie gestoken in hun weg naar de top.

Tristan
Afgelopen seizoen  won hij onder andere het Weisser Bär schermtoernooi (236 schermers) in Berlijn (klik hier voor beelden). Dat heeft hij nu voor de tweede keer gewonnen. Mocht hij dit volgend jaar voor de derde keer winnen, dan  is dat een unieke prestatie.

Hij won ook het Satelliet A toernooi in Dublin (77 deelnemers) en op het Grand Prix toernooi in Cali (182 deelnemers) werd hij derde. Daardoor staat hij nu bij de top 25 op de wereldranglijst. Hij wil graag naar de OS in Tokio volgend jaar, maar dan moet hij wel bij de beste 2  Europese kandidaten eindigen. Bas Verwijlen staat nu bovenaan. De komende toernooien zal hij zich derhalve van zijn beste kant moeten laten zien, want hij moet een vracht punten binnenhalen om zich te kunnen kwalificeren.

Tristan is gecertificeerd degenscheidsrechter op niveau 3.

Omdat er geen  financiële ondersteuning mogelijk is vanuit de bond, wil hij zich komend seizoen focussen op het behalen van de A-status want dat levert veel funding op. Het wordt wel moeilijk, omdat  de eisen van het NOC-NSF voor de A-status steeds zwaarder worden en er steeds minder geld beschikbaar is. Soms zijn er wedstrijden waar prijzengeld te verdienen valt, maar dat is bij lange na niet voldoende om de kosten van de belangrijke toernooien af te dekken.

Hij werkt nu 20 uur per week als fysiotherapeut. De rest van de tijd investeert hij in zijn schermcarrière. Hij is een vasthouder, is overtuigend en kan vrij strijdvaardig zijn in de wedstrijd. Als ontwikkelingspunt noemt hij omgaan met nederlagen, zeker als hij met slechts 1 treffer verschil verliest komt het hard aan. Verder vindt hij dat zijn voorsteek nog een aandachtspunt is. Daar wil  hij vaker mee kunnen scoren.

Beschermend is hij ook, want als grote broer kom je daar natuurlijk niet onder uit. Hij is een pietje precies en  perfectionistisch van aard. Zijn schermstijl is niet om het op de laatste treffer aan te laten komen als hij weet dat hij de betere schermer is. Gelijkmatig zijn voorsprong uitbouwen past beter bij hem.

Volgens zijn broer staat hij binnenkort  in de top 3 van de wereld.

Rafaël
Afgelopen seizoen heeft hij als 22-jarige de laatste 64 gehaald op de WB van Vancouver. Hij is 6 jaar jonger dan zijn broer, maar volgens Tristan is hij over 6 jaar beter dan hijzelf nu is. Hij is wat relaxter op de loper dan Tristan. Verder kan hij goed analyseren. Verbeterpunten zijn er genoeg zegt hij, want hij moet nog veel leren.  

Zijn ambitie ligt niet bij het scheidsrechteren. Hij zou eerder voor een trainer/coach functie kiezen.
Omdat hij inmiddels is toegetreden tot de categorie senioren, is het wachten op de eerste officiële broederstrijd.

Volgens zijn broer staat hij over 5 jaar bij de top 16 van de wereld.  

Samen
Ze trekken veel met elkaar op en coachen/begeleiden elkaar met hun vakkennis. Ze analyseren elkaars wedstrijden en bespreken de verbeterpunten. Ze noteren ook de zwakke punten van hun tegenstanders, zodat ze daar op kunnen anticiperen. Kortom, ze gaan samen voorop in de strijd. Een echte Band of Brothers dus.

Het schermen heeft hen veel goeds gebracht. Ze hebben veel geleerd van hun buitenlandse avonturen. Dat heeft hun karakter zeker gevormd. De afgelopen jaren zijn ze vaak  naar trainingskampen geweest in het buitenland. Ze kijken daar goed rond en pakken mee wat ze kunnen gebruiken. Ze zijn ook goed bevriend met de Deense degenschermers. Vanwege hun kwaliteiten als sparring partners worden ze door de Denen regelmatig uitgenodigd voor een trainingskamp. Tijdens wedstrijden krijgen ze feedback van Gabor uit Hongarije mits er een livestream verbinding is.

Ze zouden graag wat vaker naar buitenlandse wedstrijden of trainingsstages willen gaan, maar dat is financieel niet haalbaar. De motivatie om beter te willen worden is er dus wel, maar de omstandigheden zijn niet altijd optimaal. Het meest ideale zou zijn als er zich een sponsor zou aanbieden die het voor hen mogelijk maakt om fulltime te kunnen schermen.

Wensen
Vroeger waren er gestructureerde, dagelijkse selectietrainingen voor senioren. Ze zouden het prettig vinden als zoiets weer wordt opgepakt voor senioren onder leiding van iemand die niet alleen overzicht houdt, maar ook een stimulerende rol vervult. Want het beste is toch om topschermers met elkaar te laten trainen. Het is trouwens wel zo dat hun club een open deur politiek voert. Daardoor komen er regelmatig andere goede schermers bij Scaramouche sparren. Daar zit helaas nog  geen structuur in.

Tenslotte 
Tristan en Rafaël zijn prettige en open persoonlijkheden voor wie het glas altijd half vol is. Dat is een goede mentaliteit om ver te kunnen komen. Of dat ook gebeurt bij het komende NK is geen vraag meer. Ze verwachten daar beiden op het podium te komen.

Geef een reactie

Uw email adres zal niet worden gepubliseerd.

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.