«

»

jul 11

Rolstoelschermen in het kort

Rolstoelschermen is schermen met een floret, degen of sabel zittend in een vastgezette rolstoel. Deze klassieke vechtsport – ook wel schaken met spieren genoemd – kan beoefend worden door rolstoelgebruikers en ‘voetgangers’. Rolstoelschermen is een Paralympische sport die nog relatief onbekend is in Nederland bij het grote publiek.

In Nederland kan in clubverband in Arnhem (Scaramouche), Breda (Pallas) en Alkmaar (HollandSchermen) geschermd worden in een rolstoel.

De naam Scaramouche
De Arnhemse schermvereniging Scaramouche dankt haar naam aan de gelijknamige historische avonturenroman van Rafael Sabatini uit 1937. Deze roman heeft topschermer Scaramouche als hoofdpersoon.

Recreatief Rolstoelschermtoernooi 30 juni 2019, Breda
30 juni 2019 hebben de Paragames Breda voor het eerst sinds jaren een recreatief rolstoelschermtoernooi georganiseerd. Nederlandse rolstoelschermers kwamen bijeen om vriendschappelijk met elkaar de degens – c.q. de floret en sabel – te kruisen. Met als resultaat:


(1) Johan Stevens (Holland Schermen)
(2) Roberta Hofman (Scaramouche)
(3) Iris Tenkink (Scaramouche)

Scheidsrechters op het rolstoelschermtoernooi waren: Eyad Saïd (Scaramouche) en Erik Bel..

Een mooi eerste resultaat voor de rolstoelschermers en Scaramouche. We hopen dat dit het begin is van een hele reeks mooie en succesvolle toernooien.

Oorsprong van het rolstoelschermen
Het rolstoelschermen is als eerste ontwikkeld in het Stoke Mandeville ziekenhuis te Engeland bij de revalidatie van oorlogsveteranen. Rolstoelschermen is een van de eerste Paralympische sporten. Rolstoelschermen maakte haar debuut als Paralympische discipline in 1960 op de Spelen te Rome. Rolstoelschermen vereist niet alleen fysieke kracht, maar ook techniek, tactiek en snelheid zijn heel belangrijk. Snelheid is bij rolstoelschermen nog belangrijker dan bij het reguliere schermen.

 

Karen Mogendorff

 

Geef een reactie

Uw email adres zal niet worden gepubliseerd.

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.