Wedstrijden

In het schermen zijn worden er eigenlijk alleen schermtoernooien georganiseerd. Ieder seizoen zijn er wereldwijd, maar ook landelijk, tientallen toernooien om aan mee te doen. Wanneer je eenmaal begonnen bent met schermen kun je beginnen met je eerste wedstrijden. Er zijn wedstrijden voor recreanten, maar natuurlijk ook voor topsporters.

Inschrijven en meedoen

Iedere wedstrijdorganisatie geeft een convocatie uit, een uitnodiging voor schermers om deel te nemen aan het toernooi. De convocatie bevat altijd informatie over hoe er moet worden ingeschreven, dit kan bijvoorbeeld per e-mail zijn. De Nederlandse schermbond hanteert ook de Nahouw. De Nahouw is een website met een overzicht van alle wedstrijden, zowel nationaal als internationaal. Je kunt hier via een eigen account het wedstrijdbureau van de club inlichten over jouw wens van deelname aan een bepaald toernooi.

De convocatie bevat ook altijd informatie over de uiterste inschrijfdatum, dus let er goed op dat je je niet te laat inschrijft. Wanneer je succesvol bent ingeschreven kun je je gaan voorbereiden op de wedstrijd. De convocatie bevat informatie over de deelname-eisen, zoals verplicht materiaal en inschrijfgeld. Je zorgt er voor dat alles in orde is voor je wedstrijd en dan kun je gaan meedoen. De wedstrijddag heeft een bepaalde appèltijd, in deze tijd moet je je aanmelden op de locatie, als je hiervoor niet op tijd bent, wordt je van deelname uitgesloten. De wedstrijd begint vervolgens op de aangegeven tijd van aanvang.

Circuits en ranglijsten

Er zijn meerdere circuits van verbonden toernooien. Zo is er voor de jeugdrecreanten het Jeugd Puntentoernooi en voor de topsporters zijn er wereldbekerwedstrijden. De meeste circuits hanteren een eigen ranglijst, welke soms belangrijke functies hebben.

Naast de verschillende circuits is natuurlijk ook een algemene Nederlandse ranglijst. De schermbond publiceert iedere maand een ranglijst voor alle schermers in Nederland. Op de meeste toernooien kunnen punten worden bepaalde met je prestatie. Het geeft zo een goed overzicht van de succesvolste schermers van Nederland, maar ook van je behaalde resultaten. De ranglijst wordt gebruikt voor de kwalificatie van het NK Senioren, de EK’s en de WK’s, maar vaak ook voor de indeling van losse toernooien.

Meer

De algemene informatie is hier op de website te vinden. Wil je echter meer weten, dan kun je altijd terecht bij de Nederlandse Schermbond, je vindt hier meer informatie over de wedstrijdsport en hier kun je het gehele handboek voor de (wedstrijd)schermer bekijken. Als je je eerste wedstrijden wilt gaan schermen, kun je het beste eerst naar je trainer gaan. De trainer weet welke wedstrijden voor jou het meest geschikt zijn en kan je duidelijk uitleggen wat je precies moet doen. Veel succes met het uitkomen voor Scaramouche!