Beginnen

Unieke sport

Schermen is een unieke sport, die goed te beoefenen is voor jongens en meisjes van alle leeftijden vanaf ongeveer acht jaar. Het is dan ook niet zo maar een sport: het gaat om een eeuwenoude elegante vechtsport die bij veel mensen tot de verbeelding spreekt dankzij historische films en boeken zoals de Drie Musketiers. Van oorsprong was schermen een duel tussen twee tegenstanders die tot het uiterste gaan om elkaar uit te schakelen.

Niet gevaarlijk

Wees niet bang, het is absoluut niet gevaarlijk. Sterker nog, schermen staat zelfs internationaal bekend als één van de veiligste sporten die er bestaan. De punten van de wapens zijn niet scherp en bevatten een klein veertje, contact wordt opgevangen door de flexibiliteit van het wapen, en schermers dragen goed beschermende kleding speciaal ontworpen voor deze sport.

Ondanks dat het een vechtsport is, is schermen relatief weinig belastend voor het lichaam omdat er geen sprake is van direct contact tussen de tegenstanders. Dit maakt de sport veel minder blessuregevoelig dan sporten als voetbal, rugby of judo. Dankzij dit lage risico op zware blessures kan de sport ook goed beoefend blijven worden op latere leeftijd (waar de aparte leeftijdscategorie “veteranen” voor bestaat). Beginnen ermee is gemakkelijk: iedereen die een wapen kan vasthouden, kan zijn geluk in het gevecht beproeven. Maar wees gewaarschuwd want er zit een addertje onder het gras: wie kennismaakt met het schermen is vaak meteen verkocht!

Op de hoogte blijven?
Abonneer op de nieuwsbrief

Abonneer op de nieuwsbrief