De Sport

Fysieke en mentale uitdaging

Schermen is dé ultieme sport waarbij zowel een fysieke als een mentale uitdaging sterk samenkomen. Dankzij het snelle voetenwerk en de verre uitvallen leer je uithoudingsvermogen en kracht te combineren met een goede lichaamscoördinatie. Je ontwikkelt een goed gevoel voor timing, tempo, afstand en snelheid. Goed om te weten is dat veel fysieke kenmerken zoals grootte, gewicht en lichaamsbouw minder belangrijk zijn dan in veel andere traditionele sporten. Zo is het een van de weinige vechtsporten zonder gewichtsklassen. Klassen zijn enkel op te delen in type wapen, geslacht en leeftijdscategorie.

Schermen is op te delen in drie Olympische disciplines die allemaal te beoefenen zijn bij ons op de club: de floret, de sabel en de degen. Ieder wapen heeft zijn eigen kenmerken en andere spelregels. Zo is de degen een tactisch steekwapen waarbij het hele lichaam raakvlak is, de floret eveneens een steekwapen maar veel technischer met alleen trefvlak op de romp, en de sabel een snel en explosief steek- en slagwapen met het bovenlichaam als trefvlak. Daarnaast bieden wij als vereniging ook het rolstoelschermen aan voor mensen met een fysieke beperking.

Wil je kennismaken?

Wil jij kennismaken met de sport, dan kan dat  bij Scaramouche natuurlijk altijd, loop gerust eens het schermcentrum binnen tijdens één van de trainingen. Er zijn natuurlijk ook speciale beginnerscursussen, een aantal keer per jaar organiseert Scaramouche zo een introductie van de schermsport, voor jong en oud.

De kans is groot dat je meteen een liefhebber bent van de sport en dan kun je natuurlijk een echte schermer worden. Na de kennismaking kies je meestal één van de wapens en kun je je inschrijven als lid van Scaramouche. Er zijn wekelijks trainingen en je zult je daarbij vanzelf ontwikkelen in de sport. De schermkleding is in het begin gewoon te lenen en te huren op de club. In de loop van de tijd kun je ook je eigen echte uitrusting langzaam maar zeker gaan aanschaffen.

En garde, prêts? Allez!

Op de hoogte blijven?
Abonneer op de nieuwsbrief

Abonneer op de nieuwsbrief