De vereniging

Wie het succes van de film Scaramouche kent, voelt op zijn klompen aan dat de lange schermscenes in deze bioscoopfilm twee jaar eerder, van directe invloed moet zijn geweest op de naamgeving van onze vereniging.

Schermen bij Scaramouche is een intensieve en competitieve sport voor kinderen en volwassenen in een positieve en sociale vereniging. Het is een zeer veilige sport die de deelnemers fysieke, tactische, emotionele, mentale en sociale vaardigheden leert waarbij lichaam en geest in balans zijn. Scaramouche nodigt iedereen, van beginner tot experts, uit om met deze Olympische sport te komen kennis maken. Dit alles onder deskundige begeleiding waarbij Scaramouche beschikt over een uitstekende accommodatie met de nieuwste apparatuur. Er wordt les gegeven op de drie wapens: floret, degen en sabel. Scherm-materiaal wordt voor beginners gratis ter beschikking gesteld. Kortom schermen is de perfecte sport voor scherpe geesten van alle leeftijden.

Historie

De Arnhemse Schermvereniging Scaramouche werd opgericht in 1954 door een aantal enthousiasten schermers uit de regio van Arnhem waar onder Maître Dick van Winden, lid van verdienste van de KNAS, en Maître Rob van Dooren, erelid.

De schermzaal is via enkele omzwervingen van Rietgrachtstraat en Olympus naar de huidige professionele schermhal op het sportpark de Bakenhof verhuisd.

Ook een hoogtepunt uit de geschiedenis van Scaramouche is de organisatie van de Airborne Trophy in de jaren 1980 en 1990. Scaramouche wist hiermee de van Wereldschermbond (FIE) A-status te verwerven. De finale wedstrijden werden destijds gehouden in het grote hal van het stadhuis van Arnhem.

Scaramouche benoemt in unieke situaties een erelid: deze leden hebben een bijzondere betekenis voor de vereniging en worden gewaardeerd wegens uitzonderlijke diensten voor de vereniging. De ereleden van Scaramouche zijn Rob van Dooren, Lex Helwes en Lammert Huizinga. Ook een lid van verdienste, door de KNAS benoemd in 2011, is Mieke de Graaf Stoel, zij werd Europees Kampioen op het wapen floret.

Op de hoogte blijven?
Abonneer op de nieuwsbrief

Abonneer op de nieuwsbrief