16 mei 2022
  • 1
  • 0
by Michel

Arnhem heeft eerste Nationaal Trainingscentrum voor degenschermers, op naar de Spelen van Parijs

Op de schermlocatie van SV Scaramouche op sportpark De Bakenhof komt het eerste Nationaal Trainingscentrum (NTC) voor degenschermers. Bij de Arnhemse vereniging begint de jacht op olympische teamkwalificatie voor de Spelen van 2024 in Parijs.

Bram van Zundert 07-05-22, 07:42

Het volledige nationale herendegenteam bestaat uit schermers van Scaramouche: Tristan en Rafael Tulen, David van Nuenen en Ruben Derksen.

Op individu­eel niveau doen met name Tristan en Rafael Tulen het internatio­naal heel goed. Maar daar strijden zij met 300 andere schermers om kwalifica­tie

Jan de Graaf, Voorzitter Scaramouche

,,Het plan voor dit NTC komt van hen”, zegt Jan de Graaf, voorzitter van Scaramouche. Zijn club krijgt een faciliterende rol in de plannen van Topsport Gelderland en schermbond KNAS. ,,Die jongens willen naar de Spelen en dan is zeven dagen trainen bij de club niet voldoende. Daarop hebben zij een topsportplan geschreven.”

Na aanvullingen met betrekking tot mentale begeleiding en voedings- en krachtprogramma’s op het plan La route de Paris gingen Topsport Gelderland en de schermbond akkoord. Naast de complete schermploeg is ook bondstrainer Arwin Kardolus al werkzaam bij Scaramouche.

,,Daarom was onze accommodatie de meest logisch locatie voor het NTC. Eén van de eisen aan ons was dat wij buitenlandse schermers naar Arnhem halen als sparringpartners. Zondag draaien we de tweede van vier pilotdagen; dat loopt goed met schermers uit België, Noorwegen en Duitsland. De officiële start is op 1 september.”

Tristan Tulen in actie bij Scaramouche in Arnhem. © Rolf Hensel

Na het schermpensioen van Nederlands’ beste schermer Bas Verwijlen eerder dit jaar, was de KNAS erg geneigd mee te werken aan de plannen. In aanloop naar Parijs 2024 wordt nu vol ingezet op de ‘equipe’, het teamschermen.

,,Na het vertrek van Bas is er een gat te vullen. Op individueel niveau doen met name Tristan en Rafael Tulen het internationaal heel goed. Maar daar strijden zij met 300 andere schermers om kwalificatie, terwijl dat bij de equipes met zo’n 50 andere teams is. Daar verwachten we makkelijker bij de beste zestien te komen.”

De jacht op olympische kwalificatie, met toernooien over heel de wereld, kost veel geld. ,,Daarom werken we nu aan een sponsorplan. Als tegenprestatie voor sponsoring geeft het team schermclinics voor bedrijven.”

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Op de hoogte blijven?
Abonneer op de nieuwsbrief

Abonneer op de nieuwsbrief